enerjimag.com | 10 Aralık 2014
The Bosphorus Energy Club (BEC)’in Perşembe günü geniş bir uluslararası katılımla gerçekleştireceği toplantı öncesinde değerlendirmelerde bulunan BEC İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü, “Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda enerji alanında 120 milyar dolar yatırıma ihtiyacı var. Gerek mevcut enerji tesislerinin yenilenmesi, gerekse yeni yatırımların yapılması için yılda en az 12 milyar dolar bulması gerek. Ama Türkiye’nin buna ayıracağı kendi kaynağı yok” dedi ve ekledi: “Bu yatırımların finanse edilebilmesi için yeni finans kaynaklarına ihtiyaç var. Bizim kulüp olarak önerimiz, bir enerji fonu oluşturulması. Bu belki ileride bölgesel bir fona da dönüşebilir.”
Fon 20-25 milyar dolara hızlı büyüyebilir
Düzenlenecek BEC toplantısında bu konuyu biraz daha olgunlaştırıp ileri bir noktaya taşımayı planladıklarını belirten Öğütçü, “Fonu çok akıllıca oluşturmamız lazım. Çünkü kimse devletin direksiyonda olduğu bir fona yatırım yapmak istemez. Önerimiz; devlet, önemli gördüğü projelere IFC, EBRD gibi yüzde 10-15 ortaklıkla girip para çekilmesine ön ayak olabilir. Devlet çekirdek bir katkı sağlayıp 2-3 milyar dolar koyarsa, fon 20-25 milyar dolara çok hızlı şekilde büyüyebilir” diye konuştu. Öğütçü,Türkiye’nin bu şekilde egemen servet fonları, emeklilik fonları, İslami finans ve IFC gibi uluslararası kuruluşlardan kaynak sağlayabileceğine işaret etti.
Vadelerin uzatılması gerekiyor
Mevcut durumda Türkiye’de enerji yatırımlarının yüzde 22 özvarlık, yüzde 78 oranında da milli bankalar tarafından finanse edildiğini söyleyen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise, “Finansmanın yüzde 78′ini oluşturan banka kredilerinin vadesi çok kısa. Vadelerin uzatılması gerekiyor. Finansmanın maliyeti ise, şu an libor üzeri 450-500 baz puan. Bu da ucuz bir finansman değil. Kaynak çeşitlendirmesine gidilmesi gerekiyor” diye konuştu.