Yayımlayan: PETROTÜRK
Tarih: 26  June 2014

Geçtiğimiz Aralık ayında kuruluş toplantısını gerçekleştiren Boğaziçi Enerji Kulübü- The Bosphorus Energy Club (BEC), yarın Sait Halim Paşa Yalısı’nda yeniden toplanıyor. Toplantı öncesinde BEC İcra Başkanı Mehmet Öğütçü bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

The Bosphorus Energy Club (BEC), son haftalarda Türkiye’nin yer aldığı bölgedeki enerji ve jeopolitik gelişmeler, büyük çaplı yatırımların hız kazanması paralelinde önde gelen oyuncuların ilk ağızdan değerlendirmelerini almak, yeni işbirliği ve ortaklık imkanlarını da konuşmak üzere yarın İstanbul’da yeniden toplanıyor.

BEC üyelerinin Rusya, Karadeniz, Iran, Irak dahil son enerji ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra, enerji sektöründe genç lider ve yönetici yetiştirme programı geliştirilmesi konularını ele alacağı, ayrıca Doğu Akdeniz gazı için dar fırsat penceresi ve daha güçlü bir Türk-ABD enerji ortaklığı önerisinin de tartışılacağı toplantı öncesinde Swissotel’de BEC İcra Başkanı Mehmet Öğütçü, basın mensupları ile bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi.
Mehmet Öğütçü yaşanılan dönemin; hem ekonomide, hem teknoloji ve finansta, hem jeopolitik kaymalarda, hem de enerji düzeninde köklü dönüşümlere gebe olduğunu söyledi. Öğütçü, “Yeni dinamikler nedeniyle enerjide oyun, oyuncular ve oyunun kuralları da değişiyor” dedi. BEC İcra Başkanı Öğütçü,  son aylarda Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle beraber Ukrayna’nın off shore sahalarının da Rusya’nın hakimiyetine geçtiğini vurguladı.
Güney Koridoru’nun ilk aşaması tamamlanıyor
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada Rusya’nın ve Kafkasya’nın önemine de değinen Mehmet Öğütçü, “TANAP ve Şahdeniz 2’de önemli gelişmeler yaşandı. Rusya’nın da dikkatle izlediği üzere TANAP ile Hazar’dan gelen ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanacak Güney Koridoru’nun ilk aşaması tamamlanıyor” diye konuştu. Öğütçü ayrıca sözlerine şunları da ekledi: “Belki TAPI ile Türkmenistan gazı, Pakistan ve Hindistan’a bağlanacak. Çin’in doğu sahillerinden Orta Asya ve Hazar üzerinden İran’a uzanacak İpek Yolu Boru Hattı, Myanmar ve Pakistan üzerinden yeni güzergahlar yaratılması ile “Malakka Boğazı İkilemi”nden kurtulması mümkün olabilecektir.”
BEC İcra Başkanı Mehmet Öğütçü Doğu Akdeniz’deki enerji panaromasına da dikkat çekerek,  “Kıbrıs daha da önemli hale geldi. Hatta ABD Başkan Yardımcısı Biden 52 yıl aradan sonra adayı ziyaret eden ilk başkan yardımcısı oldu” diye konuştu. Öğütçü, ayrıca gelecek 6 ila 8 ay içinde Doğu Akdeniz gazının yatırım aşamasına getirilmesinin şart olduğunu yoksa Türkiye’ için bu gazdan doğan fırsat penceresinin kapanabileceğini söyledi.
Mehmet Öğütçü, enerji arz haritasının da 10 yıl öncekinden çok farklı olduğunu ifade ederek, “ABD, kaya gazı ve diğer konvansiyonel olmayan yakıtlardaki üstünlüğü sayesinde dünya’nın yeni enerji süper gücü olma yolundadır. ABD Rusya’yı doğalgazda, Suudi Arabistan’ı ham petrolde dünya liderliği tahtından indirmek üzeredir” dedi.
Sürpriz ülke: Avustralya
Boğaziçi Enerji Kulübü İcra Başkanı Mehmet Öğütçü başka önemli bir noktaya daha dikkat çekti. Yakında serbest kalacak İran petrolünün ve doğalgazının yüksek değerli pazarlara ulaşmak için güzergah aramaya başladığını vurgulayan Öğütçü ,”Rusya’nın Güney Akımı’nın nasıl gelişeceği tam kestirilemiyor. Irak’ın hem güneyinden hem kuzeyinden uluslararası piyasalara diğer OPEC ülkelerini rahatsız edecek boyutlarda petrol akması ihtimali güçleniyor” diye konuştu.
Mehmet Öğütçü dünyanın başka bir bölgesinin yakın gelecekte enerji alanında çok daha önemli bir avantaja sahip olabileceğini kaydetti. Öğütçü, “Herkes genel olarak Avusturalya’yı gözden kaçırıyor ancak 2017-2018 yılları arasında Avustralya Queensland’teki kömür kaynaklı bir gaz olan “seamless gas” üretimi ile dünya LNG pazarlarında söz sahibi olacak” dedi. Öğütçü ayrıca Brezilya’daki Santos büyük rezervlerinin Güney Amerika için çok önem taşıdığını ve ayrıca Meksika’da büyük üretimler beklenebileceğini de söyledi.
Kuzey Irak ve İŞİD
Boğaziçi Enerji Kulübü İcra Başkanı Mehmet Öğütçü son haftalarda Kuzey Irak petrolünü ve İŞİD’in Irak’taki ilerlemesini de hem enerji hem de jeopolitik olarak değerlendirdi. Öğütçü, “Irak şu anda artık 3’e bölünmüş olarak kabul edilebilir. İŞİD şu ana kadar belirli bir çizgide ilerledi önce enerji kaynaklarını ve sonra da finansal kaynaklarla su kaynaklarının çoğunu hakimiyeti altına aldı” dedi. Mehmet Öğütçü, İŞİD’in ilerlemesiyle hem Suriye’de hem de Irak’ta enerji sahalarına hakim olmuş bir Sunni bölgesi yaratıldığını kaydetti. Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilere de değinden Mehmet Öğütçü, “Erbil’in Bağdat ile ilişkilerini kesmemesi gerekiyor. Minova ve Kerkük yüzünden İŞİD ve Peşmerge kuvvetleri arasında sert çatışmalar yaşanabilir. Bölgedeki Şiileri korumak üzere İran  da müdahelede bulunabilir” diyerek İŞİD krizinin hem Türkiye hem de bölge açısından önemine dikkat çekti.
Yılda 15 milyar dolar yatırım
“2035 arasında 37 trilyon dolara varacağı tahmin olunan enerji yatırımlarının hangi kaynaklardan finanse edileceği, egemen servet fonlarının, İslami finansın, bankaların, uluslararası kalkınma kuruluşlarının, özel sermaye gruplarının, emeklilik fonlarının rolünün ne yönde evirileceği kafaları meşgul ediyor” diye konuşan Mehmet Öğütçü, Türkiye için gelecek 10 yılda toplam enerji yatırımlarının 150 milyar dolar olacağını vurguladı ve sözlerine şu şekilde devam etti:  “Türkiye gibi enerjiye böylesine bağımlı olan bir ülkede enerji ulusal güvenlik meselesidir. Yılda 15 milyar dolar tutan bu yatırımların  devletin  yüzde 20-25’ine sahip olduğu ve yönlendirmesiyle işleyecek olan bir “Enerji Yatırım Fonu”  tarafından karşılanması gerekiyor.”
Onursal Başkan Taner Yıldız
Kâr amacı gütmeyen ve üyelerin katkılarıyla faaliyetlerini finanse eden The Bosphorus Energy Club’ın Onursal Başkanlığı’nı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İcra Başkanlığı’nı ise uluslararası enerji camiasının yakından tanıdığı Mehmet Öğütçü üstleniyor.