Kemal Gani BayraktarEnerji Günlüğü – 21.06.2015 | 

GÜNDER Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelle güneşten elektrik enerjisi üretimi alanında bölgesel bir güç olabileceğini söyledi.

Bugün (21 Haziran) dünya güneş günü. Bugün Kuzey Yarımküre’de en uzun gün yaşanacak. Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, 21 Haziran Dünya Güneş Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Bayraktar açıklamasında, Türkiye`nin yıllık yaklaşık 2 bin 460 saat güneşlenme süresi ile güneş enerjisi açısından zengin bir ülke olmasına rağmen bu potansiyelini henüz yeterince kullanamadığına işaret etti.

DÜNYADA 177 BİN MW, TR`DE 94 MW

Türkiye’nin Almanya’dan yüzde 60 daha fazla güneş ışınımına ve yıllık ortalama günde 7,2 saat güneşlenme süresine sahip olmasına rağmen 2014’ü Almanya’nın kurulu gücünün binde 1’ine erişen güçte tamamladığına dikkat çeken Bayraktar, “Dünyada güneşten elektrik üretiminde kurulu güç 177 bin megavat’ı aşarken ülkemizde 94 megavata henüz ulaştı” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR FIRSAT

Güneş enerjisinin, Türkiye’nin ve içinde bulunduğu Bölge’nin geleceğinde çok önemli bir rol oynayacağına işaret eden Bayraktar şöyle dedi:
“Hızlı ve kolay erişilebilirliği ve uygulanabilirliği, ısıdan elektriğe depolama dahil teknolojik erişilebiliriğin mümkünlüğü ve uygunluğu, çok yönlü sektörel entegrasyon ve istihdama katkısı güneş ve güneş enerjisini ayrıcalıklı kılmaktadır. Özellikle kentsel dönüşümü hızla uygulamaya almış bir Türkiye, yeniden yapılaşma sürecini enerji etkin tasarımlı, güneş odaklı binalar ve yerleşim alanları ile sürdürebilme fırsatını kaçırmamalı.”

500 BİN MW POTANSİYEL VAR

Türkiye’nin güneşten elektrik enerjisi üretim potansiyelinin en az 500 bin megavat olduğunu vurgulayan Dr. Bayraktar, bunun yenilebilir enerji kaynakları içinde erişilebilir en yüksek potansiyel kaynak olduğuna dikkat çekti. Elektrik enerjisi üretim potansiyeli açısından güneşin en yakın takipçisinin 87 bin megavat ile rüzgar enerjisi olduğunu kaydeden Bayraktar, “Bugünitibariyle Türkiye’nin toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün 71 bin 430 megavata ulaştığı gözönünde bulundurulursa ülkemizde güneş enerjisinden sadece elektrik üretme potansiyelinin önemi ve hem ülkemize hem de bölgemize sunabileceği fırsatlar daha da iyi anlaşılmaktadır” diye konuştu.

TÜRKİYE BÖLGESEL GÜÇ YOLUNDA

GÜNDER Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, 500 bin megavatı aşan güneş elektriği potansiyelini henüz değerlendirememesine rağmen Türkiye`de bu alanda hızlı bir bilinçlenmenin söz konusu olduğunun altını çizdi. Bayraktar, şöyle dedi:

“Yerli ekipman üreticilerimiz kendilerini sürekli geliştiriyor. Hücre ve güneş takip sistemi dışında, tüm sistem bileşenlerini üretiminin yapılabildiği ülkemizde; 100’ü aşkın EPC firması ve halihazırda üretim yapabilen 17 fotovoltaik modül üreticisi var. Modül üretim kapasitesi 500 megavatı aşıyor. Dolayısıyla, güneş enerjisi deposu Türkiye, solar teknolojilerinde de üretimden tasarım ve taahhüde önemli bir bölgesel güç olmaya doğru ilerliyor.”

TERMAL GÜNEŞ ENERJİSİNDE DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜYÜZ

2014 yılı itibariyle dünyada güneşten ısı enerjisi üretiminde toplam kurulu kapasitenin 406 bin megavatı aştığı bilgisini veren Bayraktar, bu değerin dünya rüzgar enerjsi kurulu gücü olan 370 bin megavattan da yüksek olduğuna dikkat çekti. Bayraktar şunları söyledi:
“Güneşten elektrik üretiminde kurulu güç 94 megavatı henüz aşarken, ülkemiz güneş enerjisinden ısı üretilmesinde 11 bin megavat kurulu güç ile dünyada dördüncü, Avrupa’da ise ikinci sırada. Ve yıllık yeni kurulum kapasitesi açısından Çin’in ardından dünyada ikinci sıradayız. Dünya toplam kurulu kapasitesinden 341 TWh’lık güneş enerjisiyle sıcak su elde edilmesi, 36,7 milyon TEP (ton eşdeğeri petrol) tasarrufa ve 118,6 milyon ton karbondioksit salım azaltımına eşdeğer. Güne enerjisinin bu alt kolunda, dünya genelinde 460 bin kişilik istihdam sağlanıyor.”